Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

AK Parti erken seçim için düğmeye bastı

İmzalar Toplandı 1 Kasım'da erken seçime gidiliyor

SİYASET
AK Parti erken seçim için düğmeye bastı

İmzalar Toplandı 1 Kasım'da erken seçime gidiliyor

Hükümetin oluşturulması için Anayasa'nın öngördüğü  45 günlük sürenin  sonuna doğru  geliniyor. CHP ile koalisyon görüşmelerini tamamlayan AK Parti kurmayları, Başbakan Ahmet  Davutoğluna rapor sunmaya hazırlanıyor. AK Parti’ye yakın kaynaklardan edinilen  bilgilere göre  CHP’ile yapılan koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıkması bekleniyor. CHP ile yapılan koalisyon görüşmeleri esnasında MHP ile de bir araya geldiği belirtilen AK Parti’nin buradanda olumlu bir netice alamadığı ifade ediliyor.

PEKİ NE OLACAK ?

Her iki partiyle yapılan görüşmelerin olumsuz geçmesi nedeniyle AK Parti’nin yeni bir siyasi strateji planı hazırladığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.  Yeni stratejik plana göre Başbakan Ahmet Davutoğlu ya süreyi sonuna kadar kullanıp görevi 23 Ağustos'ta, ya da son tarihten 3-4 gün önce iade edeceği belirtiliyor.

CHP- AK PARTİ GÖRÜŞMESİ

Davutoğlu’nun  hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanına iade etmesinin ardından Cumhurbaşkanı'nın görevi Meclis'teki en büyük gruba sahip ikinci partiye, yani CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na vermesi gerekiyor. AK Parti-CHP görüşmesinden olumlu  sonuç çıkmaması nedeniyle ,tersten yapılacak  görüşmelerdede  olumlu sonuç  çıkmasının mümkün olmadığı belirtiliyor 

GEÇİCİ  HÜKÜMET

Bu durumda ise Anayasa'nın hükümleri işlemeye başlayacak. 114. madde, Cumhurbaşkanı'nın TBMM Başkanı ile görüşüp, seçim için Geçici Bakanlar Kurulu oluşturmak üzere parlamento içinden görevlendirme yapması hükmünü getiriyor. Parlamentoda grubu bulunan partilerin de kurulacak seçim hükümetine oranlarına göre üye vermeleri gerekiyor. Görev almak istemeyenlerin yerine ise Meclis içinden ya da dışından atama yapılması da Anayasa'da yer alıyor.

HDP’SİZ  HÜKÜMET

Böyle bir durumda, koalisyon arayışlarını kısıtlayan en önemli neden olan HDP de hükümete giriyor. AK Parti'nin çok aşamalı yeni siyasi strateji planında temel noktayı HDP'siz hükümet oluşturuyor.

AK PARTİ’ NİN YENİ  STRATEJİSİ

Cumhurbaşkanı'nın seçim hükümeti çağrısından önce harekete geçmek. Anayasa, 45 günlük sürede hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı'nın TBMM Başkanı ile görüşerek Geçici Bakanlar Kurulu kurmasını öngörüyor, ama ne zaman görüşeceklerine dair hüküm yok. AK Parti'nin süre bitiminde bu görüşme olmadan harekete geçme kararı alması da bu boşluktan kaynaklanıyor.

MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRILACAK

Cumhurbaşkanı ile TBMM Başkanı görüşmeden önce AK Parti tarafından Meclis toplantıya çağırılacak. O olağanüstü toplantıdaki görüşme gündemi olarak da TBMM Başkanlığı'na erken seçim kanun teklifi verilecek.

110 İMZA TOPLANDI

258 milletvekiline sahip AK Parti Grubu'nda Meclis'i toplantıya çağırmak ve kanun teklifi vermek için gerekli 110 imza önceki akşam toplandığı belirtilirken , AK Parti’nin seçim tarihi için de ön hazırlık yaptığı ,1 Kasım ya da 8 Kasım’da  erken seçime gitmeyi planladığı ifade ediliyor.

1 TAŞLA 3 KUŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 45 günlük süreyi tüketerek, ya da çok az kala iade etmesinden sonra seçim için Geçici Bakanlar Kurulu kurulmasını engellemek üzere TBMM'ye erken seçim kanun teklifi vermeye hazırlanan AK Parti, bu hamlesiyle 1 taşla 3 kuş birden vurmayı hedefliyor.

AZINLIK HÜKÜMETİ

HDP'yi hükümet dışı bırakacak teklif, diğer partilerin de olmadığı bir AK Parti azınlık hükümeti ortaya çıkaracak. Milletvekillikleri sona erdiği halde Bakan olarak devam edenlerin de, yeni hükümet kuruluncaya kadar devam edecek hükümette kalmaları sağlanacak.

3 DÖNEMLİKLER YENİDEN ADAY OLABİLECEK

Seçim sonrası hükümet oluşturulamadığı için Meclis'teki partilerin oranları doğrultusunda üye verecekleri seçim için Geçici Bakanlar Kurulu oluşturulmasını engellemek üzere erken seçim kanun teklifi hazırlayan ve gerekli 110 imzayı önceki akşam topladığı belirtilen  AK Partinin ,kritik bir karar daha aldığı ve  3 dönem sınırınında kaldırması  için düğmeye bastığı  edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

ERKEN SEÇİM KANUNUNU MECLİS'TEN GEÇERMİ ?

Meclis İç Tüzüğü'ne göre genel kurulu toplantıya çağırabilmek için 110 milletvekilinin imzası gerekiyor. 258 milletvekili bulunan AK Parti'nin bu konuda sorun yaşamıyacağı belirtiliyor. TBMM Genel Kurulu'nun açılıp çalışabilmesi için parlamentonun üçte birini oluşturan 184 milletvekilini salonda bulunması gerekiyor. Burada gerekli toplantı yeter sayısı dışında, karar alınabilmesi için gerekli karar yeter sayısı ise 138.

KURULTAY NE ZAMAN YAPILACAK

Yüksek Seçim Kurulu’na göre, erken seçim için planlanan hazırlık süresi 90 gün, ama 2002'de karar alındıktan 63 gün sonra seçim yapılmış. Benzer durum yine söz konusu. AK Parti'nin önünde bir de eylül ayında kurultay var. Bu neden kurultayın da ağustos sonu ya da en geç eylül başında yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
1 + 9 =