Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Ada Hayat Projesi İçin Cevap Bekleyen Sorular

Saadet Partisi İl Başkanı Hasan Zengin Adapazarı Belediyesi Ada Hayat Projesi hakkında merak edilen soruları kamuoyu adına sordu

SİYASET
Ada Hayat Projesi İçin Cevap Bekleyen Sorular

Saadet Partisi İl Başkanı Hasan Zengin Adapazarı Belediyesi Ada Hayat Projesi hakkında merak edilen soruları kamuoyu adına sordu

1 Nisan 2022 günü Adapazarı Belediye Başkanı Sayın Mutlu IŞIKSU tarafından açıklanan ADA HAYAT projesinin şehrimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.
 
Bu projenin Şehrimizin tam kalbi niteliğinde olan, mevcut Adapazarı Belediyesi Hizmet binasını, yıkımı yapılan vergi dairesi binasının arsasını, Hilmi Kayın İş Merkez binasını ve Orhan Cami Meydanını kapsamakla birlikte ilgili parsellerin kuzeyinde yer alan adayı da içine alan 18 dönümlük alan üzerine yapılması planlandığı açıklandı.
Şehrin tüm paydaşlarını çok yakından etkileyen böyle bir alana yapılacak proje için şehir sakinleri adına şu soruları sormak isteriz.
 
1- İlgili bölgenin imar planlarında herhangi bir revizyon yapıldı mı, yapılacak mı? 
2- Proje kapsamı alanında Belediye Hizmet Alanı, T1 ticaret ve Meydan fonksiyonları mevcut görünüyor. Ayrıca kuzeyde yer alan ilave adada park alanları görülmekte. Bu park alanı nereye alındı? 
3- Proje alanı içerisine alınan yol alanları nerede düşünülmektedir? Bu yolların iptali ve kaydırılması şehir merkezinde trafik sorununa sebep olmayacak mı? Bu konuda gerekli teknik analizler yapıldı mı? Yapıldıysa bu planları kamuoyu ile paylaşılması faydalı olacaktır.
 
Şehrimizin önemli sembollerinden biri olan ve tarihi eser niteliğindeki Orhan Cami’nin yapılacak olan proje ile ilişkisi ne kadar doğru kurgulandı? Bu konuda Anıtlar Kurulundan gerekli izinler alındı mı? Bu proje ile Orhan Camii’ne görsel ve işlevsel olarak zarar verilmemesi için gerekli çalışmalar yapıldı mı?
İlan edilen teknik bir detaya rastlamadığımız için ancak yayınlanan görsellerden hareketle sorulacak başka sorular da gündeme gelmektedir. 
Kullanımda herhangi bir emsal artışı öngörüldü mü? Şehrin merkezinde kullanım yoğunluğunun artmasına sebep olacak mı? Böyle bir yapı yoğunluğunun ilgili bölgeye getireceği etkiler analiz edildi mi? Üst ölçekte bu değerlendirme yapıldı mı?
 
Görsellerden anlaşılan yapı yüksekliği çok fazla görülmektedir. Açıklamalarda 3 kat olduğu belirtiliyor fakat yapının ortası kazılarak 2 kat açığa çıkarılmış gibi bir durum algılanıyor. Bu durumda imar yönetmeliğindeki ilgili maddeler nasıl değerlendirildi?
 
• Tabii zemin veya tabii zemin kotuna göre düzenlenmiş tesviye zemin hiçbir şekilde bağımsız bölüm oluşturmak maksadıyla hafredilemez.
• Tamamen toprağın altında kalması nedeniyle; 22. madde uyarınca emsal hesabına konu edilmeyen alanlar ile kat adedine konu edilmeyen katların hiçbir cephesi kazı ve tesviye yapılarak açığa çıkarılamaz.
• Açığa çıkan kat kazanmak ve kat sayısını artırmak amacıyla kot alınan nokta tespit edilemez. Kot alınan noktanın tespitinde bölge kat rejiminin aşılmaması ve sokak siluetinin korunması esastır.
 
Şehrimizin merkezinde bulunan deprem açısından risk oluşturan bu yapıların dönüştürülmesi elbette tüm halkımızın isteğidir. Böyle önemli projelerin ilgili uzmanlar tarafından detaylı analiz edilmesinin ve ortak akıl ile hareket edilmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Bu şehir hepimizin şehridir. Taş üstüne taş koyan herkesin sonuna kadar arkasındayız. Ama gelecek nesillere daha iyi bir şehir bırakmak da tüm paydaşların boynunun borcudur.
Bizler Saadet Partisi olarak iyinin, doğrunun yanında olmayı şiar edinmiş davanın temsilcileri olarak, kardeşlik vazifemizi yerine getirme gayretindeyiz.
 

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
5 + 7 =