Arancı "Vatandaşlarımızın hiç şüphesi olmasın"
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ayhan Orhan Arancı, “İtfaiye teşkilatı olarak şehrimizin tamamında olası yangınlara ve doğal afetlere anında müdahale edebilmek için tüm grup ve müfrezelerimiz ile koordineli olarak 7/24 hazır bekliyoruz. Vatandaşlarımızın hiç şüphesi olmasın” dedi.
Öncelikli olarak itfaiye teşkilatının görev ve sorumlulukları nelerdir?
İtfaiye Daire Başkanlığımızın görev ve sorumlulukları belediye kanunun 52. maddesine dayanmaktadır. 52. maddeye göre düzenlenen belediye itfaiye yönetmeliğine göre görevlerimizi sürdürmekteyiz. İtfaiye teşkilatı olarak en baştaki görevimiz her türlü yangına müdahale etmek ve en kısa sürede söndürmektir. Bunun dışında kaza, çökme, patlama benzeri durumlarda da teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmektir. Ayrıca su üstünde ve altında arama kurtarma çalışmalarını yürütmek, su baskınlarına müdahale etmek de itfaiye teşkilatımızın görevleri arasında yer almaktadır.
110 İhbar Hattına, gelen ihbarlar sonrasında teşkilatta işleyiş nasıl seyrediyor? Neler yapılıyor?
Yangın ihbar hattımıza gelen her türlü ihbarı değerlendirmeye alıyoruz. Bu değerlendirme kapsamında öncelikle araçlarımızın en standart süreyle, en hızlı şekilde çıkış yapılmasını sağlıyoruz. Yangın veya afet mahalline en kısa sürede ulaşmak bizim en önemli hedefimizdir. Yangın veya afet bölgesine geldiğimizde ise müdahaleyi en hızlı ve teknik bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Oluşabilecek can ve mal kayıplarını asgari düzeyde tutabilmenin gayreti içerisindeyiz. İtfaiye Teşkilatı olarak 7 – 24 vatandaşlarımızın hizmetindeyiz.
İlçelerde müfrezeler kurulduğunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte benzer çalışmalar planlanıyor mu?
Şu an son çıkan Büyükşehir Belediye kanunu ile ilimizin tamamına İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak hizmet vermekteyiz. 17 merkezde 72 araç ve 258 personel ile şehrimizin tamamında oluşabilecek doğal afetlere anında müdahale ediyoruz. İlçelerimizin hepsinde gerek müfrezeler gerekse grup amirliklerimiz ile koordineli çalışarak yangınlara daha hızlı müdahale edebiliyoruz. Bilindiği üzere de Söğütlü ve Karapürçek ilçelerinde de teşkilatlarımızı kurduk. İnşallah ilerleyen süreçte teknik ekipman ve donanımlarımızı arttıracak çalışmalar gerçekleştireceğiz.
İtfaiye personeline nasıl eğitimler veriliyor? Uygulamalı eğitimlerde gerçekleştiriliyor mu?
İtfaiye teşkilatımızda görev yapan personelimiz belirli periyotlar halinde eğitimler veriyoruz. Farklı şehirlerde itfaiyecilik üzerine gerçekleştirilen eğitimlerde de yerimizi alıyoruz. Teknoloji hızlı bir şekilde ilerliyor. Ekipmanlar ile ilgili eğitimler alınması gerekiyorsa bunları hemen gerçekleştiriyoruz. Biz önemli bir görevi üstleniyoruz. Ekip olarak da sorumluluklarımızın farkındayız. Bu sebeple eğitimler bizim için çok önemli. Kısa bir süre önce de şube müdürlerimizi eğitim için Konya’ya göndermiştik. Katılımcı bir teşkilat olmaya önem veriyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de eğitim faaliyetlerinin içerisinde yer alacağız.
İtfaiyeci olmak için nasıl nitelikler aranıyor?
Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla ihtiyaç duyulan itfaiye personelini, itfaiyecilik okulu mezunları arasından seçmekteyiz. İtfaiyecilik okulu mezunu olması bizim için en önemli faktördür. İtfaiye Daire Başkanlığı olarak hedefimiz en son teknoloji ile donatılmış araçlarla ve itfaiyecilik alanında eğitim almış personelle hizmetlerimizi sunmaktır.
İtfaiye Teşkilatı olası afetlere hazır mı?
Sakarya da büyük çaplı bir doğal afet ile karşılaşıldığında müdahale edecek ilk kurum itfaiyedir. İtfaiye her türlü yangına müdahale ettiği gibi doğal afete de müdahale etmeye hazır vaziyettedir. Genç ve dinamik kadromuzla olası doğal afetlere hazır durumdayız. Ayrıca tarafımıza tahsis edilen bölgede itfaiye personeli eğitim alanı kurma çalışmalarımız var. 12 bin 200 metrekare alanda, çeşitli istasyonlarla yangın eğitimi verilecek. Bu alanda bir yıl içerisinde personelimize ve komşu illerdeki itfaiye teşkilatlarına da eğitim vermeyi hedefliyoruz.
Son günlerde en çok konuşulan konulardan biriside baca temizliği. Vatandaşlar baca temizliği konusuna yeteri kadar önem gösteriyor mu? Baca temizliği ile ilgili itfaiye teşkilatının bir çalışması var mı?
Kış ayları ile birlikte bacaların mutlaka temizletilmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Olası yangınları önlemek adına baca temizliği konusunda İtfaiye Teşkilatı olarak vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Şunu da belirtmek istiyorum; 2014 yılında 291 baca yangını meydana geldi. Bunlarda temizlenmeyen bacalardan kaynaklandı. Bunları göz önünde bulundurarak baca temizliği konusunda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Baca temizliği yaptırmak isteyen ve ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız İtfaiye Teşkilatımızın 274 50 40 numaralı telefonunu arayabilirler.
Yaz boyunca itfaiye teşkilatı sahillerdeydi. Sizin için yaz nasıl geçti? Sahillerde neler yaptınız?
İtfaiye Daire Başkanlığı olarak şehrimizin sınırları içerisinde kalan sahil şeridinde yaz boyunca boğulmalara karşı can kurtarma hizmeti sunduk. 46 personel, 26 gözetleme kulesi, 7 jet ski ve 1 Zodyak bot ile olası boğulma vakalarına anında müdahale ettik. Ekiplerimiz sahillerde çok ciddi çalışma yürüttüler. Bu süreçte bin 630 vatandaşımızı boğulmaktan kurtardık. Halkta bu çalışmadan oldukça memnundu. Memnuniyetlerini bizzat bizlere ilettiler. İnşallah önümüzdeki yıllarda da sahillerde can simidi olmaya devam edeceğiz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Dediğimiz gibi itfaiye teşkilatı olarak şehrimizin tamamında olası yangınlara ve doğal afetlere anında müdahale edebilmek için tüm grup ve müfrezelerimiz ile koordineli olarak 7/24 hazır bekliyoruz. Vatandaşlarımızın hiç şüphesi olmasın.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz